Willem Stuurman (1908-1995)

Willem Stuurman is een van de bekendste leerlingen die zijn voortgekomen uit de school van Bert Nienhuis. Na zijn studie op de Quellinus academie, werkt hij als ontwerper bij een aantal plateelfabrieken, zoals E.S.K.A.F., Goedewaagen, Potterie Kennemerland en Zenith Gouda. Vooral bij die laatste fabriek, waar Willem Stuurman van 1931 tot 1934 werkt als ontwerper en artistiek leider, maakt hij zich onsterfelijk door een serie modellen met strakke, maar tegelijk uitbundige art deco vormen. In eerste instantie werden deze modellen uitgevoerd in mat zwart, wat midden in crisistijd uiteraard erg voordelig was, aangezien het de hoge kosten voor plateelschilders drukte.

Enkele modellen werden ook uitgevoerd in typische jaren ’30 glazuren, zoals het sepiadecor.

Na het ontslag van Stuurman werden de modellen nog jaren geproduceerd, soms ook met decors waar de kunstenaar zelf niet blij mee zal zijn geweest. Sommige modellen kregen een kleine aanpassing en enkele werden zelfs tot in de jaren ’50 nog gemaakt en verkocht.

Na nog enige tijd te hebben gewerkt voor De Driehoek te Huizen, begint de kunstenaar zijn eigen atelier, waar hij studiokeramiek gaat maken.